05.10.2018 - 25.11.2018
Spektaakkelit

5.10.-25.11.2018, Taidemuseossa, Kemin kulttuurikeskuksessa, Marina Takalon katu 3, Taidetta Muoniosta Simoon kuntien kokoelmista.

Suomessa toimii 16 aluetaidemuseota, joiden tehtävänä on edistää ja ohjata taidemuseotoimintaa omalla toiminta-alueellaan ja huolehtia taiteeseen liittyvän tiedon saatavuudesta. Kemin taidemuseo lähti ensimmäisenä aluetaidemuseokokeiluun vuonna 1972. Pysyvästi Kemin taidemuseo nimitettiin aluetaidemuseoksi vuonna 1981. Sen toiminta-alueeseen kuuluvat Simo, Kemi, Keminmaa, Tervola, Ylitornio, Pello, Kolari, Muonio ja Tornio.

Kemin taidemuseo on tehnyt aktiivisesti alueellisen taiteen tutkimus- ja tallennustyötä kyseisissä kunnissa. Kuntien kokoelmiin kuuluu satoja teoksia, jotka museo on kuvannut ja dokumentoinut. Lokakuun 5.päivänä Kemin taidemuseossa avautuvassa näyttelyssä nähdään otos kyseisistä teoksista. Taiteilijat ovat pitkälti paikallisia ja teosten aiheet sijoittuvat useimmiten luontoon, elinkeinoihin ja ihmiskuvauksiin. Kuntien kokoelmiin on saatu teoksia mm. tilaamalla taiteilijoilta, lahjoituksina ja perintönä vuosikymmenien aikana. Teokset sijaitsevat pääasiassa julkisissa tiloissa, kuten kirjastoissa, terveyskeskuksissa, kunnantaloilla ja kouluissa. Osa teoksista on esillä esimerkiksi kunnan työntekijöiden työhuoneissa tai neuvotteluhuoneissa.

Kemin taidemuseon järjestämä Spektaakkelit - taidetta Muoniosta Simoon kuntien kokoelmista on mielenkiintoinen katsaus kuntien itse hallinnoimiin ja ylläpitämiin taidevarantoihin. Näyttelyssä esille pääsevät paitsi monet tutut taiteilijat, myös tuntemattomammat taiteilijanimet. Näyttelyssä on mahdollista nähdä myös sellaisia teoksia, jotka eivät välttämättä muuten päätyisi suuren yleisön nähtäville.